Loisteputket ovat edelleen käypiä valaistuselementtejä

loisteputki

Monissa kodeissa ja yrityksissä loisteputket ovat edelleen ensisijainen valinta valaistusjärjestelmissä. Loisteputkien hyvä puoli on esimerkiksi se, että ne ovat 

energiatehokkaampia kuin hehkulamput. Niiden käyttöikä on myös pidempi. 

Loisteputkivalaisinjärjestelmät toimivat monissa erilaisissa ja haasteellisissa ympäristöissä. Toiset niistä on valmistettu ulkoilmaan ja kylmiin sääolosuhteisiin soveltuviksi. Eräät niistä puolestaan sopivat sisätiloihin teollisuuden tarpeissa. Ja kuten jo tiedetään, niiden käyttö ei rajoitu vain yrityksiin, vaan pienloistelampuista on tullut erittäin suosittuja myös kodeissa. Myös erilaisissa ammattilaistarpeissa ne ovat erittäin hyviä, kuten esimerkiksi valokuvauksen tai videokuvauksen valaistuksessa. Loisteputkivalot tuottavat monenlaista valkoista valoa, ja tämän monipuolisuuden ansiosta ne soveltuvat eri tarpeisiin mainiosti.  

Mutta kuinka ne toimivat? Loisteputket syttyvät, kun ultraviolettivalo (joka tuotetaan polttimossa sähkön avulla) muuttaa fosforisoivan pinnoitteen näkyväksi valoksi. Loisteputkilamppuja on kahta päätyyppiä. Monet käsittävät loisteputkivalot vain pitkinä putkina. On myös olemassa pienloistelamput, jotka ovat pienempiä ja muistuttavat hehkulamppua. Joskus erityisiin tarpeisiin on saatavilla elektroninen sytytin loisteputki valaistusta varten. 

Toimistoissa kylmänvalkoista, pehmeää valkoista kotiin

Kylmänvalkoisia loisteputkia käytetään esimerkiksi toimistoissa, sairaaloissa ja teollisuustiloissa. Ne tuottavat kirkasta valoa. Lämpimän valkoiset loisteputket ovat energiatehokkaista ja niiden valaistus on silmälle ensiksi mainittuja huomattavasti miellyttävämpää. Pienloistelamput ovat pehmeän valkoisia, ja niitä käytetään kodeissa. Ne ovat paitsi tehokkaita, mutta ne käyttävät myös 75 % vähemmän energiaa kuin hehkulamput.

Kasvivalot ovat yksi loisteputkien käyttötapa. Ne ovat suunniteltu kasvien kasvattamiseen, jos ne eivät saa riittävästi auringonvaloa. Kasvivalot tuottavat valoa kasvien kasvun kannalta optimaalisella taajuudella ja ne kattavat tarpeeksi mittavan värispektrin.  

Muun muassa näiden syiden takia ei kannata lopettaa loisteputkien käyttämistä, koska ne sopivat monenlaisiin valaistustarpeisiin. Ne sopivat niin koteihin ja toimistoihin sekä ulkotiloihin. Tiesitkö sitä, että loisteputkien käyttöikä voi olla jopa 10-20 kertaa niin pitkä kuin hehkulamppujen? Siinä on yksi syy lisää käyttää niitä. 

Monen mallisia loisteputkia – ei vain pitkiä putkia

Loisteputkivaloja tai loistelamppuja on saatavilla monen muotoisia ja kokoisia. Niitä on olemassa esimerkiksi putkina, ympyränmuotoisia ja yhä suositumpia pienloistelamppuja. Vaikka erilaiset loistelamput näyttävät ulkoisesti hyvin erilaisilta, niiden toimintatapa on pohjimmiltaan sama.

Loisteputkivalot sisältävät kaikki elohopeahöyryä sekä elektrodeja, jotka on kytketty sähköpiiriin. Niissä on myös lasikuori, jonka sisäpuolella on valkoinen fosforipinnoite. Loisteputket toimivat seuraavalla tavalla: kun lamppu kytketään päälle, sähkövirta kulkee elektrodien läpi. Elektronit kulkevat putkessa edestakaisin. Elektronit herättävät tämäm jälkeen putkessa olevan elohopeahöyryn, jolloin atomien elektronit nousevat korkeammalle tasolle. Tämä saa puolestaan elohopean lähettämään UV-valoa, joka on ihmissilmälle näkymätöntä. 

Lopuksi fosforipinnoite loisteputkissa muuntaa UV-valon näkyväksi valoksi. Tämä tapahtuu, kun UV-valon fotoni törmää fosforiatomiin, jolloin yksi fosforin elektroneista nousee korkeammalle energiatasolle. Lopulta atomi kuumenee. Kun elektroni laskee tämän jälkeen takaisin normaalille tasolleen, se vapauttaa energiaa näkyvänä fotonina – valona, joka on ihmisen nähtävissä. 

Loisteputkivalot eivät toimi itsestään vaan ne tarvitsevat liitäntälaitteen (sähkölaite, jota käytetään syöttämään oikea jännite loistelampun käynnistämiseen ja rajoittamaan sitä käytön aikana) toimiakseen. Joskus tämä komponentti on sisäänrakennettu itse lamppuun. Usein se on kuitenkin erillinen osa, jota on käytettävä lampun yhteydessä, jotta se toimisi. 

Loisteputket valo- ja videokuvauksessa

Loisteputket ovat käteviä myös valo- ja videokuvauksessa, mutta kannattaa muistaa yksi seikka, joka voi haitata lopputulosta. Kun kuvataan videoita loisteputkien tai elohopeahöyrylamppujen valaistuksessa, voi syntyä välkyntää ja juovia. Ihmissilmä ei havaitse välkyntää, mutta ilmiö voi aiheuttaa ikäviä efektejä lopputuloksessa. Loisteputkien taajuuksista voit hakea lisää tietoa esimerkiksi kuvaus- ja kamerafoorumeilta.